Međunarodni sajam knjige

Bljesak na Interliberu: Od nove knjige Orhana Pamuka do autobiografije Daria Srne

Interliberski je šušur dodatno 'začinjen' bogatom ugostiteljskom ponudom, od ćevapa, fritula, burgera pa sve do sarmi i to na šest lokacija otvorenog i zatvorenog tipa.
Kultura / Knjige | 08. 11. 2022. u 17:54 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren Međunarodni 44. sajam knjige Interliber u nazočnosti brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice, uz poruke o važnosti knjige i čitanja te poziva svima da pronađu prikladno štivo za sebe.

Interliber – jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj

Prvi 'postpandemijski' Interliber otvorila je Nina Obuljen Koržinek, hrvatska ministrica kulture i medijima uz čestitku nakladnicima, knjižarima, piscima i prevoditeljima i svim zaposlenima u 'industriji', dok je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, uz prigodnu čestitku rekao kako je „Interliber“ središnji nacionalni događaj i jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Ove godine, uz hrvatske, svojim se izdanjima i autorima na Interliberu predstavljaju i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bogat popratni program posvećen ukrajinskoj i srpskoj književnosti

Osim bogate ponude knjiga, nakladnici su pripremili i bogat popratni program promocija i susreta s autorima. Premium program koji organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK posvećen je ukrajinskoj i srpskoj književnosti. U Europskoj godini mladih, poseban je program pripremljen za mlade, a uključuje radionice grafita, glazbeni program, kvizove, te različite edukacije.

 Foto: Bljesak.info / Interliber

Interliberski je šušur dodatno 'začinjen' bogatom ugostiteljskom ponudom, od ćevapa, fritula, burgera pa sve do sarmi i to na šest lokacija otvorenog i zatvorenog tipa.

Knjige koje ne smijete propustiti

Iako je sigurno teško izabrati što kupiti u tom 'moru' knjiga, izdvojili smo neke naslove koji su apsolutni imperativ na ovogodišnjem Interliberu.

Prvi je Miljenko Jergović s novom knjigom „Imaginarni prijatelj“ objavljenom u nakladi zaprešićke Frakture, kao uostalom i drugi sjajni naslovi domaće književnosti poput „Druge Noine Arke“ Josipa Mlakića, „Ljeta s Marijom“ Olje Savičević Ivančević , Novog kraja Đurđice Čilić (Disput), “Dok prelaziš rijeku“ Zorana Ferića (VBZ), „Issu“ Roberta Perišića (Sandorf) i roman „Sama“ Ivane Šojat.

Na Interliberu je po sajamskim cijenama moguće kupiti i knjige mostarskih pisaca i pjesnika.

Knjige Magdalene Blažević u Frakturi i Buybooku, Elvedina Nezirovića na Laguninom štandu te Almina Kaplana i njegov roman-dnevnik „Kućni ljudi“ za koji je osvojio Kočićevo pero koje će mu biti dodijeljeno upravo na Interliberu.

 Foto: Bljesak.info/ Bljesak na Interliberu

Ove su godine ukrajinska i srpska književnost u fokusu na Interliberu, pa preporučujemo roman u stihovima „Deca“ Milene Marković, knjige Dragana Velikića i Svetislava Basare, te ukrajinsku književnu reprezentaciju čija djela možete pronaći na štandu Edicija Božićević.

Nove knjige nobelovke Annie Ernaux, Amina Maaloufa, Javiera Cercasa, Orhana Pamuka 

Što se strane književnosti tiče, apsolutni favoriti su Annie Ernaux, francuska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022. godine čiji novi roman „Samo strast“ objavljen u nakladi Vuković&Runjić možete kupiti po sajamskoj cijeni od 65 kuna, a ostale knjige ove autorice kod OceanMora, također, po sniženim cijenama.

Uz Ernaux tu je i novi roman Amina Maaloufa, tek preveden na hrvatski jezik, objavljen u nakladi Ljevak „Taniosova stijena“, te „Naknadni život“ Abdulrazak Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine.

Za ljubitelje strane književnosti, izdvajaju i nove knjige dobitnice Goncourta Leile Slimani „Gledajte kako plešemo“zatim Javiera Cercasa „Neovisnost“, jednog od najboljih pisaca španjolskoga jezika, a tu je i nova knjiga izabranih priča nobelovke Olge Tokarczuk, „Najružnija žena na svijetu“, te „Noći kuge“ Orhana Pamuka.

 Foto: Bljesak.info / Buybook na Interliberu

Veliki hit na ovogodišnjem Interlibera su i slikovnice, pa tako možete pronaći one čiji su autori popularni glazbenici Mile Kekin i Damir Urban, ali i domaćih spisateljskih snaga koji su se 'prebacili' u dječji svijet poput slikovnica Marine Vujčić i Jurice Pavičića.

Novi prijevodi Harrya Pottera na hrvatskom jeziku 

Nezaobilazan je i Harry Potter, odnosno, Mozaik knjiga koja je u godini kada obilježavamo 25 obljetnicu od objavljivanja prvog romana iz serijala o Harryju Potteru postala vlasnik prava za prijevod na hrvatskom jeziku. Prvi dio serijala J.K. Rowling moguće je kupiti upravo na Interliberu, a ostalih šest nastavaka bit će objavljeni do kraja 2023. godine.

"Zašto te zovu Srna" 

Za one sklonije nešto lakšem štivu dostupan je cijeli niz naslova, a nesumnjivo najveći hit među njima je „Zašto te zovu srna“ autobiografija hrvatskog nogometaša Darija Srne.

44. Interliber traje do 13. studenoga, a otvoren je svaki dan od 10 do 20 sati osim petkom i subotom kada je radno vrijeme do 21 sat. Ulaz na sajam je besplatan, kao i parking za sve posjetitelje Interlibera.

Kopirati
Drag cursor here to close